16 noviembre 2006

La música MaKiNaBé, aquest blog el dedicaré a la música que més m'agrada. La música que sempre he escoltat i la que sempre m'agradarà. La música que em feia estar enganxat a la radio de 21 a 23 de dilluns a divendres amb el programa EQ+T (El Que Més Trenca), i els divendres amb sessions que retransmitien desde Chasis.

Molts direu: Però si aquesta música ja està morta, ja no té futur, NO ESTÀ DE MODA. Bé, doncs aquests són els tipics comentaris que no paro d'escoltar dia si i dia també. Basicament, a mi me la sua bastant. L'escolto pq m'encanta, em porta moments de records increibles i unes sensacions brutals. Recordar quan estava enganxat a la radio escoltant un Tripping, un Acida, un Sensations... no té preu. Cap altre estil musical m'omplirà tant com ell.

El món de la festa makineru? Si, tots ho relacionen amb drogues: pastilles, cocaina són les mes frequents clar que si. Ho he vist amb els meus propis ulls, els dj's que punxen MaKiNa també s'hi foten es clar. Però... en quin ambien no hi han drogues??

En el house, la cocaina i l'speed rulen com si d'aigua es tractés. Només s'han de veure les redades que es fan en aquests ambients, tancaments d'after hours etc etc

La makina catalana provè de Valencia. Sobre els anys 90 a Valencia començava un moviment on la música predominant era l'electrònica, a uns 110-130bpm, fusionant Techno i "guitarreos". A partir d'un cert dia tot va canviar quan Chimo Bayo va treure un himne "Así Me Gusta A Mi" que va promoure el Techno-Pop més comercialet. Per aquell temps, sobre el 91-92, ja hi havien moltissimes discoteques tant a Valencia com a Madrid que seguien aquell nou estil i fenomen musical: "bakalao". I es formen discoteques importants com Central Rock o Radical. A partir d'aquestes noves discoteques començen a sortir els primer discjoqueis reconeguts, com Nando Dixkontrol, Justo, Tony Verdi, José Conca i molts que em deixo. Ara el DJ comença a tenir el protagonisme quasi absolut de la festa. Ell es qui decideix quan es mou el public, quan es relaxa, etc. Es tracta de fer moure a la gent amb tots els teus temes, com més estranys i que no sonin en altres sales millor. La gent busca el só que més li agrada.

Bé, passem més o menys al 95 (si hem saltat molt, ens hem deixat moltes coses pero anirem al més important). Aquí comença un canvi radical, Noves tecnologies fan que la MaKiNa deixí de ser només d'aquí. Cada cop s'importen nous temes de l'extranger i també s'en exporten. La música comença a pujar de bpm i passem d'uns 130 a uns 160 més o menys. Es dona molta comercialitat a la MaKiNa ja que està cauant furor a Madrid, Valencia, Catalunya i a l'extranger també començen a sortir uns "subestils" relacionats amb la MaKiNa però amb altres noms (el nostre amic Bisnoid ens pot ajudar i molt). Apareixen molts temes cantats que reben critiques ja que no són MaKiNa sino Dance, ItaloDance que si, són comercials i fan ballar però no agrada a tothom qui ja estava en aquest món.

Bé ara passem a la epoca de MaKiNa que més he viscut: 97-98-99. Els Dj ja no es regeixen per qui tingui la millor maleta, ara es questiona més la tecnica, punxar a 3 plats, les mescles al "subidon" fan que un DJ tingui molt més prestigi i la gent s'hi fixi més. Els temes musicals canvien. Veient la gran demanda d'aquest estil fa que no parin de sortir novetats. Cada setmana 10-20 temes d'un mateix segell, això va fer que molts productors busquessin els diners i no la qualitat cosa que molta gent ho va notar, però altres ho deixaven passar, ja els hi anava bé. En quant a velocitat, ja podem superar tranquilament els 180bpm i a la hora de mesclar es poden superar. Molts estils acompanyaven a la MaKiNa: Hardcore, Hardtrance, Trance, Dance, Hardstyle....

I ara, la MaKiNa està morta. Ho sé de sobres. Les novetats discografiques fan pena. L'ambien es ridicul, veure crios de 16 anys fotent-se a hosties es una cosa que a la gent no li agrada veure i ja no es surt tan de MaKiNa, la festa no es la mateixa.

Bé, per avui ja n'he tingut prou. M'he deixat moltissimes coses si, però tampoc em passaré la vida escribint.

PD1: Javi, me he dejado muchas cosas, y quizas me he equivocado en algunas fechas o comentarios pero lo he hecho de memoria.

PD2: Jordi, el high pumping es uno de esos temas que acabó con la MaKiNa :(

1 Comments:

At 22:35, Anonymous noeee said...

tu ets dels meus... :) encara que la degradació de la mákina es molt gran, i el que pretenen vendre ara ja no es pot anomenar mákina, sempre ens quedara el remember jeje

petons ;)

 

Publicar un comentario

<< Home